ATB-Tocht 2018

Lieve , beste medewerkers ,

Velen onder jullie zullen ondertussen wel weten dat dit mijne laatste toertocht was als organisator en tevens als bestuurslid.  Ik kan niet anders vertellen dat het fijn werken was met jullie gedurende die vele jaren.

25 jaar geleden zijn de eerste stenen gelegd voor onze jaarlijkse MTB.  Gaande weg werd alles opgebouwd en zijn we gekomen tot waar we nu staan.  Een toertocht die er staat en vele mensen komen van heinde en ver naar onze tocht.

Ik schrijf en zeg steeds “ ons “ want zonder jullie is er geen tocht. We hebben hard gevochten om steeds elk jaar alles voor elkaar te krijgen en er is gedurende de jaren ook veel veranderd waaronder veel nieuwe mensen en spijtig genoeg hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van enkelen onder ons die we nooit zullen vergeten !!.

Het was soms niet makkelijk en gelukkig kon ik op jullie steun en vertrouwen rekenen waardoor ik steeds de moed had om verder te gaan. Ik had gelukkig ook goeie connecties van verschillende mensen die achter de schermen problemen voor mij konden oplossen. Nu 10 jaar verder en 7 toertochten later is mijn tijd gekomen voor nieuwe mensen met frisse ideeën.


Zondag 14 januari 2018 was de laatste voor mij en we hadden 2060 inschrijvingen !!!!  ( ik denk zelfs een record , vorige was 2033 )  waar we best trots op mogen zijn.

Daarom lieve, beste medewerkers  “ BEDANKT ALLEMAAL “

Ivo Maes

Recensie op MTB.you: klik hier

Filmpje op youtube: klik hier

Foto's: klik hier

Terug naar start: klik hier

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 8 januari 2017 vindt opnieuw de Adri Van Der Poel/Jan Janssen atb-tocht plaats, die wordt ingericht door WTC De Spartaan. Deze gekende toertocht staat garant voor fietsplezier voor iedereen. Het parcours waarop verschillende afstanden voorzien zijn, biedt de mogelijkheid om er een echt mountainbikefeest van te maken en dat is ook wat de inrichters willen: iedereen zoveel mogelijk van het fietsen laten genieten. Dat is ook de leuze van WTC De Spartaan de club met zes groepen en meer dan tweehonderd leden -  waar fietsen centraal staat!

Ivo Maes verzekerde ons in een gesprek met hem dat het opnieuw een spetterende editie beloofd te worden. Alles is in het werk gesteld door velen om voor €4 weer twee parcoursen aan te bieden: een toer van 48 en een van 28 km. Beide afstanden beloven pittig, boeiend en veel fietsplezier te bieden - zoals jullie gewend zijn bij De Spartaan. Wij zorgen voor extra parking die zal aangegeven zijn, er is bij aankomst gelegenheid om te douchen, om van een ETTIX-recoverydrnkje te genieten, om nog iets te drinken in de Biezen waar je gezellig kan nakaarten. De Spartaan heeft er werkelijk alles aan gedaan om het jullie naar de zin te maken. De gesprekken met de weergoden verlopen behoorlijk. Dus wij verwachten jullie met velen: De Spartaan staat klaar om jullie te ontvangen, tot dan - groetjes Ivo Maes, namens alle Spartanen en vrijwilligers die deze tocht mogelijk maken. (ed. RS)

Voor foto's : klik hier

Verslag van de editie 2014, door Ludo Bocken

21ste Adrie van der Poel  “classic” op zondag 12 januari 2014

Tijdens onze jubileumeditie van verleden jaar, met name de 20ste , kenden we een prachtig resultaat met 1930 deelnemers. En ja we keken uit naar dit jaar. Uiteraard gesteund door het verleden, kon ook voor deze keer beroep worden gedaan op de hulp van  een groot aantal leden van de club. Want helpende handen hebben we meer dan nodig! Onlangs was een sympathisant van onze club ook bereid om ons te helpen bij de oversteekplaatsen.

Op zaterdagmiddag zorgde een aantal helpers om de startplaats in orde te brengen. Een aantal dames maakten de lunchpakketjes.  Anderen gingen naar de soepplaats om daar al een aantal voorbereidingen te treffen. De laatste zaken kregen hun afwerking en bovenal was er veel aandacht voor het weer en dat beloofde gewoon top te zijn.

Op zondag omstreeks 06.30u aangekomen aan De Biezen duidde de thermometer -3°C aan. Maar geen paniek, het zou ideaal fietsweer worden! De verwachtingen waren hoog gespannen.

Het enthousiasme onder de rijders voor onze ATB tocht was van die aard dat er zelfs deelnemers in hun camper  ter plaatse overnachtten!
Iets na zeven uur vertrokken de eerste rijders om het parcours nog aan een laatste controle te onderwerpen. Want niets mocht  aan het toeval ontbreken.

Voor acht uur arriveerden de eerste rijders, sommigen stevig ingeduffeld, een beperkt aantal in korte broek. En ook zij keken uit naar een mooie tocht. Het plein aan De Biezen begon langzaam maar zeker vol te lopen en dat merkten de dames aan de inschrijftafel. Het liep volle bak en het leverde soms een rij van starters op. Het was duidelijk merkbaar dat er heel wat rijders van ver kwamen om hier te kunnen meerijden! Ook dit jaar waren er heel wat jonge rijders die met hun ouders of in groep meefietsten. Prachtig gewoon. En de rijders bleven maar toestromen. Ondanks een ruime inschatting, dienden we tot tweemaal toe nog extra bevoorrading aan te voeren. Kortom, de organisatie had alles onder controle en het werd tegen 10.00u duidelijk dat we een héél goede editie zouden beleven.

Een beperkt aantal keren diende onze pech taxi uit te rijden om gestrande fietsers op te halen.  Een laatste groep schreef nog in omstreeks 10.30u en dan konden we finaal opmaken hoeveel betalende fietsers konden genieten van deze tocht. De teller strandde dit jaar op 2048 en daar boven op nog 25 kinderen!

Een resultaat waar we met WTC De Spartaan trots op mogen zijn.

De zon scheen volop en zij die ondertussen al terug waren, vertelden over de mooie tocht en de prima organisatie! De zaal liep ondertussen opnieuw helemaal vol, maar dit keer om te genieten van een welverdiende dorstlesser en een verhaal over hun tocht.

Het was voor de uitbaters van De Biezen alle hens aan dek en ook zij zagen dat het zeer goed was.

Aan de afspuitplaats werden de fietsen van zij die dit wensten proper gemaakt en ook onze technieker probeerde nog een aantal mensen te helpen.

De klok duidde  bijna 15:00u aan en dat was dan het sein om de zaal definitief op te ruimen.
Ook het plein aan de start werd in orde gebracht en alle hekken en afval verwijderd.

 

Een domper op deze editie: er werden 4 fietsen gestolen!

WTC De Spartaan dankt:

* alle deelnemers
* alle medewerkers
* alle sponsors

Editie 21 ligt achter ons en dat betekent dat we binnenkort evalueren en al praten over de volgende tocht!

Namens WTC De Spartaan

Sportieve groeten
Ludo Bocken

---

Onderaan vinden jullie de flyer met uitgebreide informatie (RS)

Beste Spartanen, Beste Wielerliefhebbers,

De Adri Van Der Poel Atb-tocht ingericht door De Spartaan gaat door op 12 januari 2014. Ivo Maes en zijn team hebben niet getreuzeld en zijn al geruime tijd bezig om er opnieuw een denderend evenement van te maken waar iedere mountainbikeliefhebber zich zal kunnen uitleven. Een van de komende dagen presenteren wij jullie een interview met organisator Ivo Maes, de vorige organisator Luc Dierckx om af te ronden met de 'vader' van de tocht Jef Van Oevelen. Zij verstrekken informatie uit de eerste hand over vroeger, over het terrein en over wat jullie mogen verwachten.

Bezoek daarom geregeld onze website: je vindt er informatie en achtergrond? Wij kijken er nu al naar uit om jullie in groten getale te mogen begroeten op 12 januari 2014!

Update: 

Gesprek met organisator Ivo Maes

en aansluitend een gesprek met de vorige organisator: Luc Dierckx

Over een goeie twee manden is het weer zover: de ‘Adri Van Der Poel Classic’ 2015 van De Spartaan de tocht der veldtoertochten! Laten we daarom eens bij Ivo Maes langslopen om een stand van zaken op te maken.

Onze actieve organisator is niet bij de pakken blijven zitten. Integendeel, eenmaal de toertocht verleden jaar voorbij was, begint Ivo de volgende editie voor te bereiden. Daar komt heel wat bij kijken, maar Ivo kan rekenen ten eerst op het bestuur en op een hele rist medewerkers die voor van alles en nog wat paraat staan. Dit jaar besloot Vivianne Van Gossem om het administratieve gedeelte voor haar rekening te nemen, waarvoor dank.

Wat heeft de ATB-tocht van De Spartaan voor jullie in petto?

De editie 2014 zal een uitgekiende veldtoertocht worden doorheen de Nederlandse bossen van Woensdrecht, Huybergen en Hoogerheide over een afwisselend, aangenaam parcours met allerlei wendingen: fijne bochten, technische stukken, droge ondergrond en zelf af en toe pittig glooiend gekruid met een ongelooflijk indrukwekkend uitzicht.

Er worden twee afstanden voorzien, namelijk: tochten van 27 en 48 kilometer.

De 27 kilometertocht bolt lekker gezellig en geldt als haalbaar voor iedereen. Uiteraard is het echte ‘in het bos rijden’ ook hier aanwezig met enkele ‘pittige’ stukjes! Een gevoel van rust en ontspanning zal voor iedereen die deze tocht rijdt de beloning zijn.

De 48 kilometertocht staat garant voor puur fietsplezier waarbij de geoefende fietsfanaat zich eens een keer lekker kan laten gaan, zich eens goed kan uitleven. Nadien zullen de deelnemers tevreden kunnen terugblikken op een puike sportprestatie.

Hoe is alles georganiseerd, waar kunnen de deelnemers zich aan verwachten, waar kunnen zij op rekenen?

            Alle tochten zijn duidelijk zichtbaar met pijlen aangegeven zodat iedereen zich enkel op het fietsen moet concentreren. Daarnaast zijn er continu mensen van De Spartaan in het bos aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Daardoor kunnen de deelnemers zich gerust voelen en indien nodig op hulp rekenen want jullie veiligheid komt voor De Spartaan op de eerste plaats. Daarom ook krijgt iedere deelnemer een centraal telefoonnummer waar hij of zij in geval van pech of nood terecht kan. Bij iedere oproep zal onmiddellijk de gepaste actie ondernomen worden.

            De Spartaan ontvangt onderweg iedereen op een uitmuntende overdekte en gevarieerde bevoorradingspost, waar plaats is om op te warmen, wat met elkaar te babbelen, een beetje te verpozen maar zeker ook om de innerlijke mens te versterken met een lekker soepje, drankjes, koeken enz. Uiteraard kunnen daar ook de drinkbussen terug bijgevuld worden. Maar er is nog meer, op de bevoorradingspost is er altijd een mekanieker aanwezig voor technische bijstand.

Hoe zit het met de inschrijvingen?

            De Spartaan vindt het belangrijk dat iedere fietser ten volle van zijn of haar hobby kan genieten en kan deelnemen aan ons gekende sociale, sportieve evenement. Daarom gelden bij De Spartaan zeer democratische prijzen. Inschrijven voor onze tocht doe je op de dag zelf bij het vertrek en kost slecht €4 per persoon. Voor die prijs krijg je heel wat terug: mooie tochten, een prima bevoorrading, bijstand op meerdere gebieden, gelegenheid tot douchen na de rit en last but not least staat een team van De Spartaan voor jullie paraat om de fietsen grondig onder handen te nemen zodat jullie terug huiswaarts keren met propere karretjes!

En, na de tocht?

            Na de fijne tocht, na de douche kan je een kopje koffie drinken, een lekkere pint of een goed glas wijn. Tezelfdertijd biedt Marc Guns op zijn fietsshow de wielerliefhebber de gelegenheid om kennis te maken met allerlei nieuwigheden die de fietsconstructeurs voor ons in petto hebben. Dat is de gelegenheid bij uitstek om al dat nieuwe speelgoed eens van nabij te bekijken en om daar vragen over te stellen aan Marc die de ganse dag aanwezig zal zijn.

Samen met alle Spartanen hoopt Ivo Maes dat hij jullie weer in groten getale zal mogen begroeten op 11 januari 2015 voor een schitterende, leuke Adri Van Der Poel Classic. (RS) 

Gesprek met Luc Dierckx

Hoe zie jij de atb-tocht?

De atb-tocht van De Spartaan is al zijn tweeënentwintigste editie toe. Deze wijd en zijd gekende – beruchte en beroemde, zeg maar – mountainbiketoertocht is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Velen hebben er ieder op hun manier hun schouders onder gezet om de tocht uit te bouwen tot de succesformule zoals wij die vandaag kennen. Daarom spraken we vorige keer met huidig organisator Ivo Maes, die ons vertelde wat de fietser mag verwachten van de editie 2015. Het is niet meer dan logisch om ook eens te polsen bij de man die de tocht gedurende bijna 11 jaar op poten zette, de man die gedurende die jaren ook nog eens voorzitter van De Spartaan was, namelijk Luc Dierckx. Luc is een joviale, rustige man die op, de hem typerende, kalme, doordachte manier altijd zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat deed hij ook toen hij de atb-tocht overnam van Jef Van Oevelen de grote kracht achter de tocht van bij het begin. Jef zal in een volgend artikel aan het woord komen.

Hoe ben jij eraan begonnen?

Luc trof een tocht aan die er stond, die af was en goed was. De Naam Adri Van Der Poel Classic moet ergens in de periode van Jef Van Oevelen ontstaan zijn, zegt Luc. Adri Van Der Poel was in die tijd dan ook een grote naam in de wielerwereld. Het succes van onze atb-tocht werd altijd maar groter en groter: er leek geen einde te komen aan die groei. In die dagen waren er heel wat meer mogelijkheden om tot allerlei terreinen toegang te krijgen. Daardoor kon je heel wat leuke fietsplekjes in verschillende bossen in de tocht invoegen. De ‘groene’ idee leefde toen nog niet zo. Helemaal bij aanvang was het ook toenmalig wereldkampioen Adri Van Der Poel die de tocht letterlijk mee uitgestippeld heeft, waardoor er natuurlijk best wel pittige gedeelten bij waren.

Luc herhaalt dat toen hij de tocht overnam hij startte met een goed onderbouwd concept. De achterliggende gedachte was en is dat er kwaliteit geboden moet worden aan de mensen die komen fietsen. Bij De Spartaan staat fietsen centraal! Dus geheel in die lijn wilden wij dat weerspiegeld zien in onze atb-tocht. Trouwens, wij hadden de mensen, het concept, en de mogelijkheden (in deze bosrijke omgeving). Dat allemaal gestoeld op een uitgewerkt fundament. Daarom wilden wij onze al zeer gekende tocht alleen nog maar groter en beter maken: immers het mountainbiken werd almaar populairder.

Wat heeft de tocht te bieden aan de deelnemers?

Als ik terugblik, vertelt Luc tevreden, dan heb ik vele mooie herinneringen aan onder andere de samenwerking met overheidsdiensten, prive-personen, sponsors, deelnemers, maar zeker ook en in de eerste plaats de vrijwilligers van  De Spartaan die altijd op een gemotiveerde enthousiaste manier meehielpen aan onze tocht. Kijk maar eens wat wij de sportievelingen vandaag kunnen aanbieden voor slechts €4 inkom alles inbegrepen: denken we maar aan de bevoorradingen met koeken, soep, thee, warme en koude dranken (sportdranken), bananen, de bussen kunnen bijgevuld worden en er is de gratis tombola met heel wat leuke prijzen. Tel daar bij dat we een gevarieerd parcours aanbieden met voor elk wat wils. Onderweg is er een technische bijstandsploeg, bij aankomst kan je gebruik maken van douches en wordt je fiets afgespoten, daarna kan je genieten van een verfrissende drank of juist een warme drank. Samengevat: een familiaal gebeuren war je kan fietsen met vrienden, maar waar ook de sportieveling aan zijn trekken komt en waar zelfs de gevorderde een kolfje naar hun hand vinden. Daardoor mogen wij rustig stellen dat de Adri Van Der Poel Classic een must is voor ieder veldtoertochtliefhebber!

Wat zou je er nog aan willen toevoegen?

Ikzelf hoop oprecht dat de energie die ik er vele jaren heb ingestoken voor een deel mee geleid heeft tot dit succes. Tezelfdertijd hoop ik dat onze atb-tocht nog vele jaren zal kunnen doorgaan op hetzelfde elan, met hetzelfde succes, juist omdat zovelen samen met mij er zo hard aan gewerkt hebben. Het waren spannende, inventieve, creatieve jaren waarin wij als De Spartaan gesleuteld hebben aan die toertocht. Het resultaat mag dan ook gezien worden en mijn opvolgers hebben dezelfde ambitie waar de tocht op termijn ook haar vruchten van zal plukken. Uiteraard mag men, indien nodig, nog altijd een beroep op mij doen, het blijft tenslotte mijn fietsclub waar ik nog altijd een trouw lid van ben.

Tot slot!

Als afsluiter dankt Luc, Jef Van Oevelen voor het in gang zwengelen van de atb-tocht, voegt eraan toe, dat hij zelf heel blijf is dat hij 11 jaar lang de tocht heeft mogen organiseren en wenst hij Ivo Maes veel succes toe.  Met Ivo aan het roer is de tocht in veilige handen zeker nu ook Viviane Van Gossem zich bereid verklaarde om het administratieve werk voor haar rekening te nemen.

Luc kijkt ons aan, glimlacht minzaam en besluit: ‘Laten we daarom allemaal op onze mountainbike springen en hop naar de 22ste editie van de Adri Van Der Poel Classic.(RS)

----

Gesprek met Jef Van Oevelen

De temperatuur noteert haast negen graden. Schitterend voor de tijd van het jaar. Het miezert een klein beetje, maar wat wil je? Wanneer we onderweg zijn naar Jef Van Oevelen voor ons gesprek in verband met de beginjaren van de atb-tocht mijmeren we weg naar eergisteren. Marianne Vos werd voor de derde keer uitgeroepen tot de Sportvrouw van het Jaar. Marianne laat ons niet los: de absolute kampioene, zij die het allemaal in gang zet. Maar … zelfs zij draagt niet altijd de regenboogtrui, soms gaan daar anderen mee lopen. Ja, waar ben ik allemaal mee bezig, hoewel …

Dini en Jef waar we stilaan kind aan huis worden ontvangen ons met een heus koekenontbijt. Lekker, doe mij maar een met rozijnen! Jef een en al dynamische, bezieling en leven kan niet wachten op de eerste vraag. Hij zwiert enthousiast een woordenbrij op tafel: 20 jaar geleden begon de atb-tocht louter vanuit een initiatief om de kas te spekken. Hij en Toon Van Laar bekeken samen eens of dat mogelijk was en indien ja, hoe ze dat zouden aanpakken. Jef kende in die dagen het bos beter dan klein duimpje dus hij zou het parcours uitstippelen. In eerste instantie werd gezocht naar een leuk, afwisselend rondje van een 45 km, later zou daar een tweede rit aan toegevoegd worden om voor ieder wat wils te bieden.

Hoe is het allemaal begonnen?

In die beginjaren was het werken man, alle hens aan dek, je moest er midden in staan, je moest er bovenop zitten: het parcours moest jandorie alle dagen aangepast worden. Jef, Toon, Giovanni en vele anderen trokken à la Indiana Jones op zoektocht met militaire stafkaarten, geografische en historische kaarten bij de hand om van de tocht de beruchte, beroemde Adri Van Der Poel Classic te maken die hij vandaag geworden is! Toegegeven je kon toen wat gemakkelijker werken, het groene gedachtegoed leefde nog niet zo, maar je worstelde toch met zeg maar, de bureacratie – bijna Kafka. De Gemeente Putte gaf haar toestemming maar je moest bevestiging krijgen van de eigenaars. JVO en TL schuimden bos, berg en dal af om al die heren, kasteelheren en jonkvrouwen (Jef al dan niet op z’n witte paard) te vinden om na een lied of een gedicht hun pennenstreek onder de toelating te verkrijgen. Of, het was contacten met notarissen, dorps- of Rijksarchieven om iedereen terug te vinden in de verste uithoeken van binnen en buitenland (ergens ver weg aan de rand van Mariaburg). Afijn het kwam uiteindelijk in orde en in januari 1994 knipte Koningin Beatrix ergens een lint door en gaf men in Putte het startschot voor de eerste editie van de Adri Van Der Poel atb-tocht.

Jef blijft die gedreven jongeman, een echte sportfanaat, een Spartaan pur sang, een liefhebber van onze atb-tocht in hart en nieren. De eerste editie was meteen een schot in de roos   6 à 700 deelnemers. ‘We wilden beter zijn dan de anderen,’ valt Jef in, ‘Een goed parcours, een tombola met een mooie prijs: een MTB’. Rini heeft daar steeds veel geld voor neergeteld, net als Marc Guns die contacten legde met de fabrikant voor korting, tot Jan Janssen toe die MTB leverde aan gunsttarieven. Die traditie hebben we vele jaren kunnen volhouden maar toen sloeg net als overal ook bij ons de crisis toe.

Vanwaar kwam de tocht aan zijn bekende naam?

De tocht noemt Adri Van Der Poel omdat Adri hem mee op poten zette, en toen ook heel actief lid was. Hij was in die dagen een groot kampioen, een naam in het veld: zijn naambekendheid heeft onze tocht zeker gemaakt tot wat hij vandaag is, bedankt Adri.

Welke evolutie heb jij gezien?

De Atb-toertochten evolueerden, het organiseren wijzigde, kende een nieuwe cultuur, een afspiegeling van de opkomende tendensen in de managementwereld; op dezelfde manier veranderde De Spartaan, het wielertoerisme onderging een metamorfose, de club groeide en groeide, het ledenaantal steeg en bleef/blijft stijgen zie maar 190 leden vandaag de dag. Daardoor drong (letterlijk dringen) een andere stijl zich op na pakweg 10 jaar. In die tijd was de atb-tocht in de streek en ver daarbuiten een gekend evenement geworden waar men van heinde en verre op af kwam: het had zijn vaste stekkie op de kalender verworven. In onze topjaren telden wij meer dan 1000 deelnemers: je mag stellen gemiddeld tussen de 1200 en 1500 mensen verschenen aan de start. De twee voorbije edities hebben we de 2000 deelnemers zelfs overschreden. Gedurende die jaren was het mountainbiken immens populair geworden, was onze club en onze atb-tocht beroemd en berucht geworden waardoor we in alle bescheidenheid mogen spreken van een ongekend succes.

Hoe zou jij de tocht omschrijven binnen De Spartaan?

Wat hier heel duidelijk naar voren komt is dat onze Adri Van Der Poel Classic geldt als de cement van De Spartaan. Waar alle Spartanen jaarlijks gezamenlijk geheel vrijwillig hun schouders onder zetten en reeds al die jaren om telkens opnieuw van de tocht een succes te maken. Op die manier groeit de club, bloeit De Spartaan open en wordt het Spartaan zijn in al zijn facetten nog eens belicht.

Jef glimlacht, blikt tevreden terug op die mooie enthousiaste jaren waar hij de tocht stevig in handen had, toen hij hem met Toon opstartte … hij zou nog uren kunnen doorgaan … ‘Ach, prachtig toch zo’n fantastisch evenement, zo’n fijne organisatie waar we met z’n allen hebben aan samengewerkt en nog aan samenwerken: Toon, ik, Luc en nu Ivo en Vivianne die het een nieuwe push geven.

Wel Jef,

De Spartaan weet echt heel goed wat jij voor onze atb-tocht betekent, hoeveel die van jou is, hoe diep jouw naam erin gegraveerd staat, daarom wil De Spartaan, maar zeker ook jouw opvolgers hun uitdrukkelijke dank uitspreken omdat jij een beetje veel de vader van onze atb-tocht bent, Jef hartelijk dank (RS)

terug naar startpagina: klik hier