Ladiesday 2016

De Spartaan kenmerkt zich door haar verscheidenheid. Bij ons vind je zeven groepen waar ieder naar hartenlust kan fietsten. Vrouwen nemen bij ons een belangrijke plaats in. Onze club telt haast 25% vrouwen onder haar leden. Daar zijn we dan ook heel trots op. De Spartaan laat dat ook merken. Reeds vijf jaar zetten we hen uitgebreid in de bloemen. Voor deze jubileumeditie zou het meer dan terecht iets speciaals worden.

De zon stond te pronken aan de hemel toen we vanmorgen verzamelden met meer dan dertig Spartanettes. De door iedereen geliefde ‘burgemeester’ van Putte Raf Janssens stond klaar om de start te geven. Met veel inzet, vriendschap en liefde zwaaide hij met de vlag onze rit in gang. De vraag die op ieders lippen brandde luidde: ‘Waar trekken we heen? Wat zal de dag brengen?’. Geruchten weerklonken al een heel tijdje langs alle kanten. Niemand kon echter concreet iets zeggen. Het zou een grote verassing blijven.

Brigitta en Adrienne trokken het uitgebreide peloton op gang. Over het plein van de markt ging het binnen door naar de Grensstraat, de Canadezenlaan tot aan de Kar waar we richting Heide Station fietsen. Ha, dan weten we waar we naartoe trekken. Voor het station stopte de groep. Onze penningmeester Ludo Bocken wachtte ons op, verzamelde de groep en onder zijn kundige leiding werden de dames naast de soldaten geposteerd om vervolgens een mooie groepsfoto vast te leggen. Tot ieders verbazing ging het daarna niet richting Kalmthout maar zette de rit zich verder via het mooie fietspad naast het spoor richting Kapellen. Aan het kleine bareeltje draaiden we linksaf, staken den Blokskesweg over, sloegen de Franse Lei in om enkele straten verder opnieuw halt te houden. Ludo Bocken had daar een uitgebreide ‘mini bevoorrading’ geïnstalleerd met een natje en een droogje. De dames lieten het zich welgevallen. Uiteraard konden ze naar hartenlust bijbabbelen, wat ze dan ook deden.

Doordat de dames hun uitstekende vorm toonden op de fiets lagen we voor op ons tijdschema. Tel daarbij nog dat er nog allerlei verrassingen op ons wachten waar we ‘op tijd’ dienden te zijn. Dat maakte dat we een extra lus moesten inlassen om letterlijk op tijd de arriveren waar ze ons verwachten. Bij De Spartaan telt niet alleen het fysieke. Wij houden ook rekening te met het geestelijke. Daarom hielden we halt bij de Kapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Kapellen. Iedereen kreeg tijd om daar een bezinningsmoment in te lassen naar eigen wens. Sommigen babbelden wat bij op de banken, anderen waren in gedachten verzonken, weer anderen wandelen wat rond in de mooie kruisgang om mekaar wat in te lichten over de verhalen achter de beelden.

We lagen nog steeds voor op ons schema toen we opnieuw op de fiets sprongen. Goed dan lassen we nog maar een extra lus in. We reden door de Bosweg langs de Manége Van Paesschen naar de Hoogboomsesteenweg, staken die over en reden langs de Claessensdreef naar de Holle Weg, de Schuttersdreef, Jagersdreef, terug Hoogboomsesteenweg, sloegen rechtsaf om binnendoor naar de Kerk van de Zilveren Hoek te rijden, flitsten over het rondpunt om daar Klein Heiken te nemen naar de Palmstraat, Essenhout en zo via Kapellen Dorp naar het Oude Gemeentehuis. Daar stond burgemeester Dirk Van Mechelen ons al op te wachten. Net als Ludo en Louisa (De Backer, een topfotografe van Kapellen) die met de camera in de aanslag klaar stonden om dit plechtige moment vast te leggen. De burgemeester heette ons hartelijk welkom in Kapellen, prijsde De Spartaan omdat wij zoveel dames onder onze leden hadden, wenste ons proficiat met ons 40 jarig bestaat, het 25 jarig bestaan van de damesgroep en met de vijfde editie van de ladies (rit) day. Hij loofde Maria en Els (onze founding mothers), maar ook Greet en Marion (die de 23-ploeg hebben gesticht) en zeker Anja Verhoeven, de lady waar De Spartanen altijd bij terecht kunnen voor kleine en grote problemen. Na dit officiële moment brak de tijd aan om de innerlijke mens te versterken.

Met dat doel wandelden we door de Dorpsstraat naar de Oude Pastorij waar Kim ons opwachtte. Doordat de zon zich de hele dag als een echte zomerzon gedroeg konden wij ons nestelen in de prachtige tuin. Daar deden we ons te goed aan een kop koffie met twee broodjes en een eclair. Die eclair heeft door een facebookhistorie in Kapellen een speciale betekenis gekregen: daar gaan we hier echter niet over uitweiden. Gesterkt door de stralen van de zon, ontspannen na deze middagpauze stonden de Spartanettes opnieuw in de startblokken voor deel twee van deze ‘speciale’ ladiesday. De groep reed door het gemeentepark van Kapellen, verliet het park langs de Kerkstraat aan de watertoren om daar rechtsaf te slaan en langs een kerkelijntje naar de Sevenhanslei te fietsen, om via de Streepstraat, TC 80 en het Rood naar de Heuvels te peddelen. Daar stond Ludo nog maar eens klaar om wat kiekjes te nemen. Door het bos van Stabroek reed de groep naar de Frans Hotagstraat, om aan Toon Sik het kruispunt over te steken, de Pannenhoefdreef in en opnieuw langs een binnen weggetje naar de Grensstraat te rijden om uiteindelijk halt te houden bij De Biezen waar Fancy ons opwachtte.

Buiten op het terras bood De Spartaan de dames een glaasje Cava aan. Fancy deed daar nog een ferm stuk cake bovenop omdat zij maandag verjaarde – het feest zette zich door, de dames lieten het smaken. De zon aaide zachtjes de wangen van onze meiden die rustig alle tijd namen om bij te kletsen, om te rusten, om te genieten … Nelly van Keizerswaard werd als oudste lid van de damesgroep gehuldigd. Zij is een prachtige vrouw, vriendelijk, spontaan en altijd positief, zij verdient dat dan ook. Daarna werd Adrienne, onze trouwe koprijdster, naar voren geroepen. Met een T-shirt (regenboogtrui) werd zij gekroond tot onze eigenste Marianne Vos. Ze was er zichtbaar blij met deze verrassing. Op algemene aanvraag trok ze het T-shirt onmiddellijk haar, het stond haar beeldig.

Arie zag met strenge blik toe op de trekking van de ploegen voor de quiz. Zo vormden zich op een verrassende manier ploegen. Omdat onze dames zo positief, enthousiast, open en volwassen zijn speelde het voor hen dan ook geen enkel rol met wie ze ploeg vormden. Onze Spartanettes zijn geen kleine kinderen meer de jengelen op de speelplaats van ‘Ik wil per se met die of die spelen.’ Daardoor werd het een heel leuke quiz die uit twee delen bestond en waar de dames verschillende taken kregen opgelegd. Terwijl de jury (Ludo en Hugo) de antwoorden nakeken werden Els en Maria gehuldigd omdat zij zoveel jaren geleden het initiatief hadden genomen om met de damesploeg te starten. Daarna overhandigde Ludo de uitslag. Dit jaar had het team van Marie- José gewonnen. Zij mochten iedere een prijsje in ontvangst nemen.

Dan restte mij nog om Brigitta naar voren te roepen. Ook zij werd gehuldigd omdat zij mij dit jaar verschillende dagen had bijgestaan om de rit uit te stippelen, de rit mee te rijden, elk onderdeel te timen, alles op papier te zetten, het schema uit te werken, de quiz uit te werken, mee te vergaderen bij de burgemeester, met Ludo Bocken enz. Omdat ik volgend jaar de draad weer oppik bij een sport die ik jaren geleden met veel liefde beoefende en daardoor op zondag niet meer bij De Spartaan aanwezig zal kunnen zijn, droeg ik de sleutel van de Ladiesrit over aan Brigitta. Zij zal vanaf volgend jaar erop toezien dat de ladiesrit nieuw leven wordt ingeblazen.

Tot slot overhandigde Brigitta mij in naam de dames een mooi geschenk. De dames lieten hiermee blijken hoe zij de inzet van mensen weten te waarderen. Ik zal het missen maar voel me goed omdat Brigitta de traditie verderzet want de ladiesrit moet blijven bestaan.

Dank ook aan Ludo Bocken, Hugo Verhoeven en Arie van Tilburg voor de bijstand onderweg en voor de hulp bij de quiz.

Groetjes, Rudi.

Hieronder de foto's (BP)

 

voor foto's BP:  klik hier

voor foto's Louisa : klik hier

voor foto's Ludo: klik hier

terug naar startpagina :  klik hier