Woord van de voorzitter

Welkom bij De Spartaan.

Hoe De Spartaan 40 jaar bleef bestaan.

Begin van de jaren 70 van de vorige eeuw kent het wielertoerisme een hoogtepunt. Bij ons in Putte houden enkele pioniers (Rudi Van Oirschot, voorzitter, Hans Van Der spek, secretaris, en Cees Jansen, penningmeester) op 18 september 1974 De Spartaan officieel boven de doopvont. Ongeveer 20 enthousiastelingen, waaronder ikzelf toen als piepjong ventje en onze ouderdomsdeken Piet Van Den Bergh, nemen de start. Vrij snel na de oprichting mag De Spartaanheel trots  wielerlegende Jan Janssen als actief lid inschrijven die tot op vandaag nog regelmatig meerijdt zowel met onze 30 of 34-ploeg.

In de eerste vijf tot tien jaar kent De Spartaan een gestage groei en bloei. Het ledenaantal loopt op tot circa 65. Wij rijden met één groep één groep tegen een gemiddelde van 28 km per uur. De jaren daarna fluctueert het ledenaantal tot voorzitter van Toon Van Laar een nieuwe impuls geeft. Daardoor beleeft onze club een tweede bloeiperiode die zich nog steeds doorzet. De Spartaan als actieve wielertoeristenclub telt gestaag 100, 120 … 160 tot 180 leden in 2011. Vooral de dynamische evolutie van onze club valt op. Die evolutie loopt van de sociaal getinte, ingebedde, feestende fietsers van weleer, naar een fietsclub waar het sportieve aspect van het fietsen centraal staat. Gaandeweg diversifieert onze club en telt nu vier groepen, met richtgemiddelden: 20, 25, 30 en 34. Deze groepen staan er garant voor dat iedereen, ongeacht zijn of haar fysieke conditie, bij ons zijn gading vindt.

Al van in 1974 vinden vele wielertoeristen de weg naar onze club. Daarnaast zijn onze leden trouwe leden die samen ieder met zijn eigen capaciteiten en bijdrage De Spartaan uitbouwden tot de club die ze vandaag is. Een club waar liefst 20% van de leden vrouw zijn: actieve dames die met twee ritcommissarissen en twee bestuursleden (vanuit de verschillende groepen) mee aan de kar trekken om De Spartaan van de 21steeeuw op het juiste spoor te zetten.

Ik wens u veel plezier op onze website. 

Sportieve groeten

Marc Guns

Voorzitter